Online terugkijken? Revolutie in de psychiatrie?

25
mrt
2020

Online terugkijken? Revolutie in de psychiatrie?

Strijd om het gelijk
‘Evidence based’ komt in de psychiatrie neer op pseudo-wetenschap. Dat stelt psychiater prof. Jim van Os. Tijd om het radicaal anders te doen, maar hoe?

OPGELET! Dit evenement kon live niet doorgaan vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Prof. Jim van Os heeft de lezing digitaal opgenomen. Veel kijkplezier!

In de psychiatrie lijkt diagnose soms willekeur. Een patiënt die van de ene arts het label ‘schizofreen’ krijgt, heeft volgens de volgende arts een persoonlijkheidsstoornis. Ook internationaal is er verschil. Een psychose in Frankrijk wordt anders gedefinieerd en behandeld dan in Nederland. Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os (UMC Utrecht) concludeerde daarom dat de diagnostiek van psychisch lijden meer te maken heeft met cultuur, dan met waardevrije wetenschap. We groeperen patiënten op symptomen, maar de achterliggende oorzaak weten we niet.

Als placebo’s net zo effectief zijn als ‘echte’ pillen en het soort behandeling niks zegt over het succes, is het tijd de geestelijke gezondheidszorg anders in te richten. Van Os pleit daarom voor een revolutie in de psychiatrie, waarin behandelaren, wetenschappers en patiënten op gelijk niveau samenwerken. Hij vertelt over zijn strijd om zijn vakgebied te veranderen en de obstakels waar hij tegenaan loopt.

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 25 maart 2020 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Zie ook
Direct in je agenda

Over deze serie

Strijd om het gelijk

Hoe werkt de strijd om het gelijk in wetenschap en daarbuiten? Een serie over het halen van gelijk als de belangen uiteenlopen, er veel op het spel staat en het machtsverschil groot is.