De geheimen van de zeebodem

19
apr
2021

De geheimen van de zeebodem

Livestream
In kaart gebracht
Een kaart van de zeebodem heeft waarde voor biologen en klimatologen, maar ook voor mijnbouwbedrijven en oliemaatschappijen. Marinegeoloog dr. Furu Mienis vertelt over de tweeledige gevolgen van diepzeeonderzoek.

De geheimen van de oceaan zijn nog lang niet ontsluierd. Sterker nog: voor de topografie van de zeebodem krijgen we een dikke onvoldoende! Slechts 10 tot 12% van de diepzee is in kaart gebracht. We weten daardoor meer van de maan dan van de wereld onder het zeeoppervlak.

Daar komt verandering in. Wetenschappers zoeken in de diepzee naar antwoorden over de geschiedenis van het leven op aarde en naar de klimaateffecten van de oceaan. Maar zij zijn daarin niet alleen. Ook mijnbouwcorporaties bestuderen de zeebodem op zoek naar onderaardse olievelden, om deze te exploiteren op steeds grotere dieptes in de oceaan en te gebruiken voor onze energieslurpende maatschappij. Dit roept de vraag op: kunnen sommige oorden beter onontdekt blijven?

Marinegeoloog dr. Furu Mienis (NIOZ) laat zien waar we nu staan. Wat valt er nog te ontdekken in de diepzee? En wie heeft er eigenlijk het meeste belang bij een complete kaart van de zeebodem?

In samenwerking met het Anatomiegebouw.

Spreker

Datum & tijd
Maandag 19 april 2021 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Livestream link
Direct in je agenda

Over deze serie

In kaart gebracht

Van de ouderwetse ANWB-routemap tot Google Maps: geen enkele kaart is definitief, noch neutraal. Wat zijn daar de gevolgen van?