Een duik in het onbekende: diepste scheepswrak ooit voor het eerst vastgelegd

In 1944 zonk het Amerikaanse oorlogsschip de USS Johnston voor de kust van de Filipijnen. Nu, 76 jaar later, zijn onderzoekers er voor het eerst in geslaagd de restanten op de zeebodem in beeld te brengen. Nooit eerder dook men zo diep de oceaan in.
Leestijd 2 minuten — Di 6 april 2021

Een Amerikaans expeditie team heeft voor het eerst beelden gemaakt van het diepste scheepswrak ooit. Het gaat om de USS Johnston, een Amerikaanse torpedobootjager uit de Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsschip zonk op 25 oktober 1944 bij de Slag van Samar. Het was één van de grootste zeeslagen in de geschiedenis en kostte het leven aan 141 van de 327 bemanningsleden. Het markeerde het begin van het eind voor de Japanse marine in WWII.

De restanten van de USS Johnston liggen op 6456 meter onder het wateroppervlak. Ter vergelijking, het bekende wrak van de Titanic ligt op maar 3800 meter diepte. Het scheepswrak werd al in 2019 gelokaliseerd, maar bevond zich toen nog grotendeels buiten het bereik van de op afstand bestuurbare duikboot. Onder leiding van expeditieleider en oud marinecommandant Victor Vescovo is het nu gelukt om de USS Johnson voor het eerst goed te bestuderen. En dat levert spectaculaire beelden op.

De eerste beelden van de USS Johnston, het oorlogsschip dat zonk in 1944

Nummer 557

Het team leerden van vorige expedities en waren nu uitgerust met de bemande onderzeeër DSV Limiting Factor. Victor Vescovo zat aan het stuur en zag met eigen ogen hoe de restanten van het scheepswrak tevoorschijn kwamen. Het rompnummer 557 bevestigde dat het om de USS Johnston ging. "We hebben twee derde van het voorste deel van het schip gelokaliseerd, rechtopstaand en intact", laat Vescovo weten in een statement op Twitter. Het wrak is in verrassend goede staat, afgezien van de schade dat het opliep in de zeeslag. Twee (lege) torpedorekken waren goed zichtbaar en de geschuttorens stonden zelfs nog in de juiste positie. Het team legde een krans bij het scheepswrak om hen te herdenken die omkwamen toen USS Johnston zonk. De sonar-data en beelden van de duikexpeditie zijn gedeeld met maritiem historici. Vescovo vertelt: “I’m proud to have helped bring clarity and closure to the Johnston, its crew, and the families of those who fell there.”

Het rompnummer 557 bevestigde dat het ging om de USS Johnston.

Deze diepzeeduik is een primeur: het is de diepste wrakduik ooit. Het laat ons beseffen hoe weinig we weten over de oceanen en de geheimen die zij voor ons bewaren. Wat valt er allemaal nog te ontdekken in de diepzee? Wat kan de diepzee ons vertellen over de geschiedenis van het leven op aarde? Zijn er geheimen die maar beter diep verborgen kunnen blijven? In de lezing ‘De geheimen van de zeebodem’ vertelt marien geoloog dr. Furu Mienis (NIOZ) ons meer over de gevolgen van diepzeeonderzoek. Deze Nederlandstalige lezing is op maandag 19 april 2021 van 20:00 tot 21:30 uur en is gratis te volgen op ons YouTube kanaal.