Groene revolutie in de rechtszaal

23
mrt
2021

Groene revolutie in de rechtszaal

Livestream
Weg van de weerstand
Is een rechterlijke interventie de enige oplossing voor een duurzame wereld? Jurist en schrijver mr. Laura Burgers over klimaatrechtszaken.

Het tegengaan van klimaatverandering vraagt om impopulaire maatregelen. En die blijken lastig te bereiken via de democratische weg. Naar de rechter gaan kan een middel zijn om dwarsliggers aan te pakken. Zo won Urgenda in 2019 de klimaatzaak tegen de Nederlandse staat en is Shell onlangs door Milieudefensie voor de rechter gedaagd om een groener beleid af te dwingen. Jurist en schrijver Laura Burgers (UvA) neemt deze ontwikkeling onder de loep. Wat betekenen deze rechtszaken? Gaan we toe naar een rechtssysteem waarin planten en dieren uiteindelijk ook een stem krijgen? En breken we hiermee daadwerkelijk de weerstand tegen een duurzame transitie?

Lezing in het kader van de cursus Duurzaamheid als wereldbeeld. Ook voor niet-studenten toegankelijk. In samenwerking met de faculteit Geowetenschappen.

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 23 maart 2021 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Livestream link
Direct in je agenda

Over deze serie

Weg van de weerstand

Ondanks de gestelde duurzame doelen en protesten voor een beter klimaat, boeken we nauwelijks vooruitgang. Wie of wat houdt ons tegen? Hoe doorbreken we de impasse?