Kunnen we kunstmatige intelligentie nog doorgronden?

17
mrt
2021

Kunnen we kunstmatige intelligentie nog doorgronden?

Livestream
The bigger picture
Computationeel linguist dr. Dieuwke Hupkes over discriminerende algoritmes en deepfake video’s. Moeten we AI een halt toe roepen?

Van discriminerende algoritmes tot misleidende deepfake video’s: kunstmatige intelligentie staat de laatste tijd in een kwaad daglicht. De techniek bestaat uit neurale netwerken: zelflerende systemen, die zelf hun kwaliteiten en tekortkomingen ontwikkelen. Ze verwerken gigantische datasets en miljarden variabelen. Deze technieken werken goed, maar programmeurs weten vaak niet meer waarom er gebeurt wat er gebeurt. Is dat een slechte ontwikkeling? Computerwetenschapper dr. Dieuwke Hupkes (FAIR Paris) legt uit wat de voor en nadelen van zelflerende systemen zijn, en ook hoe we ze kunnen gebruiken om menselijke intelligentie zelf beter te begrijpen. 

Lezing in het kader van de cursus Wetenschapsfilosofie. Ook voor niet-studenten toegankelijk. In samenwerking met de faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen.

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 17 maart 2021 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Livestream link
Direct in je agenda

Over deze serie

The bigger picture

Wetenschappers zoeken naar samenhang, regelmaat, wetmatigheden en oorzaak-gevolg relaties. Maar wat als problemen zo complex zijn dat deze verbanden niet meer te ontwarren zijn?