Over de vindingrijkheid van de natuur

29
nov
2021

Over de vindingrijkheid van de natuur

Livestream
Het dierenkwartet
De duurzaamste oplossingen bestaan al lang in de natuur. Biomimetica-onderzoeker dr. Dimitra Dodou en architect Lydia Fraaije laten zien hoe de natuur hen inspireert.

Sluipwesp, wolf, boomkikker, termiet. Kwartet! Hoe inspireren deze vier diersoorten het ontwerp van nieuwe medische technologiën, ecologische gebouwen en een duurzame manier van werken?

Hoe verhelp je turbulentieworstelingen van drones? Leer van de kerkuil. Hoe ontwerp je wolkenkrabbers die hoger, sterker én lichter kunnen zijn? Kijk het af bij de bouwstructuur van glassponzen. Zelfs als chrirugiegereedschap bij kijkoperaties gevaar oplevert door verstopping, geeft de natuur raad: de angel van de sluipwesp geldt als basis voor een beter soort naald. En het stopt niet bij die voorbeelden. Steeds meer technologieën voor de mens worden geïnspireerd door het dierenrijk.

Biomimetica-onderzoeker dr. Dimitra Dodou van de TU Delft laat zien hoe dieren haar inspireren tot nieuwe medische hulpmiddelen. Door af te kijken bij de manier waarop slakken zich voortbewegen, ontwierp Dodou bijvoorbeeld een robotische colonoscoop die vloeiend en met veel minder pijn door de menselijke darmen kan lopen. En de plakpootjes van boomkikkers inspireren haar tot een nieuwe generatie grijpers voor chirurgen en robots. Waarom kan de natuur zo goed als voorbeeld dienen voor technologieën van de mens? En hoe kies je welke technieken de moeite waard zijn om te kopiëren?

Ook architect Lydia Fraaije leert van de natuur. Zij past inzichten uit de natuur toe op duurzame bouwprojecten en organisatiestructuren. Zo kan het nabootsen van ventilatieschachten in termietenheuvels gebouwen opleveren die ventileren op energie van zonlicht. Wat kan de bouwwereld leren van oplossingen uit het dierenrijk? En hoe maak je van de natuur je mentor?

I.s.m. faculteit Diergeneeskunde (UU).

Sprekers

Datum & tijd
Maandag 29 november 2021 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

Het dierenkwartet

Wat kunnen we leren als we stilstaan bij de prestaties van dieren?