Religie zal verdwijnen

Leestijd 1 minuut — Vr 4 november 2011

Amerikaanse onderzoekers voorspellen dat religie in Nederland zal uitsterven. Het wiskundig model dat ten grondslag ligt aan deze voorspelling baseert zich op het aantal religieuze mensen in de samenleving en hun sociale motieven om gelovig te zijn. Het wiskundig principe achter dit model heet nonlinear dynamics. Dit is een wiskundige benadering dat rekening houdt met verschillende factoren die invloed hebben op een bepaald fenomeen. Het model gaat er van uit dat sociale groepen met meer mensen aantrekkelijker zijn voor andere mensen om zich bij aan te sluiten. Bovendien gaat het ervan uit dat sociale groepen een bepaalde status hebben waar bepaalde gebruiken bij horen (zoals gelovig zijn of niet).

Volgens het CBS is in 1975 26 procent van de Nederlanders niet gelovig en in 2007 44 procent van de Nederlandse bevolking. De Amerikaanse onderzoekers beweren dat door deze sterke stijging van het aantal niet-religieuzen in Nederland uiteindelijk het geloof zal uitsterven. Het wordt sociaal gezien minder aantrekkelijk om deel te nemen aan een godsdienst. Of deze trend zich werkelijk doorzet is nog de vraag. Er zijn wetenschappers die zich kritisch opstellen ten opzichte van dit model en beweren dat het kan zijn dat er een omslagpunt optreedt en mensen weer teruggrijpen naar het oude en vertrouwde.