Embryodonatie

Zwanger worden is niet voor elk stel vanzelfsprekend.
Leestijd 1 minuut — Ma 5 november 2012

Zwanger worden is niet voor elk stel vanzelfsprekend. In geval van vruchtbaarheidsproblemen kunnen zij kiezen voor een IVF-behandeling, een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo's in de baarmoeder teruggeplaatst worden. Als de IVF succesvol is, een zwangerschap optreedt en het stel geen volgende poging wil ondernemen, blijven er vaak ongebruikte embryo's 'over'. Het Medisch Centrum Kinderwens begon twee jaar geleden met embryodonatie: zo kunnen stellen zwanger worden met het embryo dat genetisch niet aan hen verwant is. Binnenkort wordt in Nederland de eerste baby geboren na dergelijke embryodonatie, vertelde gynaecoloog Jacqueline Pieters op 5 november 2012 in de Volkskrant.

Van IVF tot embryodonatie, en van prenatale screening tot embryoselectie: de kennisontwikkeling rondom zwangerschap gaat razendsnel. In de serie 'Leve het leven' ging prof. dr. Maartje Schermer (Filosofie van de Geneeskunde, Erasmus MC) in op de toename aan keuzes rondom zwangerschap en geboorte door medische technologieën en reflecteert op de morele dilemma's die hiermee gepaard gaan. Kijk de lezing hier terug.