Dubben over de deeleconomie

Auto's, spullen en diensten delen is goedkoper en duurzamer. Maar is je huis tijdelijk verhuren nog wel onderdeel van de deeleconomie? Moet je het stimuleren of dwarsbomen? Daar is men nog niet uit.
Leestijd 1 minuut — Ma 20 juni 2016

Van ruilen komt huilen, maar delen brengt zo mogelijk nog meer ellende. Onlangs werd bekend dat New York de verhuur van Airbnb woningen wil inperken, Berlijn deed datal langer.Burgemeester van Amsterdam Eberhard Van der Laan wil de mogelijkheden juist uitbreiden. Hij vindt dat ook sociale huurders hun huis tijdelijk moeten kunnen aanbieden. Jeroen Oskam, directeur Research Centre Hotelschool The Hague, vindt het een slecht idee. Volgens hem is Airbnb gewoon een groot bedrijf en geen onderdeel van de zogenaamde deeleconomie. Ten onrechte wordt de indruk gewekt dat “de gewone man door nieuwe communicatiekanalen de mogelijkheid krijgt om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde orde”.

Volgens prof. dr. Koen Frenken (Innovatiestudies, UU) bestaat er veel onduidelijkheid over wat de deeleconomie precies is. Tijdens zijn lezing 'Delen, delen, delen'helderde hij het debat op en sprak hij over de voordelen en keerzijden ervan: van duurzame winst, tot sociale risico's. Is het erg dat Airbnb winst maakt? Frenken legt het in dit filmpje in 3 minuten uit.