Nacht van de Poëzie

Aanstaande zaterdag is de 34e Nacht van de Poëzie, een nacht om je te laten verlichten. Hoe veranderde de rol van licht in de poëzie?
Leestijd 1 minuut — Ma 12 september 2016

Aanstaande zaterdag 17 september vindt de 34ste editie van de Nacht van de Poëzie plaats. De avond wordt geopend door Charlotte van den Broek, die tijdens de laatste editie de afsluitende voordracht verzorgde. Tijdens deze voordracht nam Charlotte van den Broeck het publiek mee in een wereld van intieme beelden: een grootvader, een kind, een warme zomernacht, maar ook… natuurdocumentaires. Moeiteloos slaagt ze erin om ogenschijnlijk niet-gerelateerde thema's te integreren in wat voelt als een kloppend verhaal, zonder ook maar een moment de heelheid van de sfeer die ze neerzet te breken:

En het breekt licht in je ogen, en je kijkt
En 't breekt oranje op in je ogen
En het vloeiende licht waarin ik wist wat ik later nooit zou weten
Hoe een woord zomer
Een ander woord kon gaan betekenen

Van den Broeck gebruikt in haar voordracht een aantal keer 'licht' als metafoor. In het bovenstaande citaat koppelt ze de metafoor aan waarheid zien.Licht en waarheid vormen vaak een koppel in poëzie, literatuur en filosofie. Toch is de rol van licht veranderd in de loop der tijd. Had licht vroeger een sterk positieve, vaak bovennatuurlijke rol, schuwen dichters zoals Ingmar Heytze het tegenwoordig niet meer te spreken over lelijk of kunstmatig licht. Wil je meer weten over de nieuwe rol van licht in poëzie? Bekijk dan de lezing terug van letterkundige prof. Paul Wackers en Ingmar Heytze.

Kun je zaterdag niet bij de Nacht zijn, maar wil je wel graag meer van Charlotte van den Broeck zien? Koop dan snel je kaartje voor Betweter Festival.