Nederland zakt op ranglijst gelijkheid

"Op de ranglijst voor landen met gelijkheid tussen mannen en vrouwen zakt Nederland in één jaar van de 16de naar de 32ste plaats." Dat meldt de NOS.
Leestijd 1 minuut — Ma 6 november 2017

Daarmee staan we net iets boven Sri Lanka, maar een heel stuk onder Namibië en Rwanda. In het onderwijs doen we het goed, maar op het gebied van politieke macht, arbeidsparticipatie- en inkomen en gezondheid doen we het slecht. Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 16,1 procent minder dan mannen, slechts 1 op de 4 is vrouw in leidinggevende functies en een vrouwelijke premier hebben we nog nooit gehad. De strijd om gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is dus nog niet gestreden. Verandering is hard nodig in Nederland.

Dé feminist bestaat niet

Er bestaan al veel feministische groeperingen, maar verandering lijkt dus uit te zijn gebleven. Oprichter van het feministisch platform Stellindames.nl, Justine van de Beek, benadrukt in een lezing uit de reeks 'Tegen de stroom in' dat er geen officiële handleiding is voor het zijn van een 'goede feminist'. Wel schetst ze een algemeen beeld van het huidige feminisme in Nederland. Feministische stromingen zijn door de jaren heen veel veranderd. Hedendaags activisme speelt zich vooral online af. De online wereld is laagdrempelig en online content verspreidt zich als een olievlek. Ook richten feministen zich tegenwoordig meer op intersectionaliteit, want naast vrouwelijkheid zijn er nog meer identiteiten die tot onderdrukking leiden. Donkere en lesbische vrouwen bijvoorbeeld ondervinden dubbele discriminatie. Het is belangrijk om dat te erkennen, vindt Van de Beek.

Spreek je uit

Daarnaast is het volgens haar belangrijk om je uit te spreken bij het zien van ongewenst gedrag of uitlatingen. Want "als je het patriarchaat wil slopen, maar stil blijft als je omgeving iets zegt, wat betekent dat dan nog?"

Meer horen over feminisme? Luister de lezing 'Feminisme 3.0' terug!