Doen religieuze uitingen af aan je neutraliteit?

Als je boa of politieagent bent, is het belangrijk dat je neutraliteit uitstraalt. Maar wat verstaan we onder ‘neutraliteit?
Leestijd 2 minuten — Di 15 maart 2022

Gemeenten die boa’s willen toestaan een hoofddoek of keppel te dragen, krijgen de minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid tegenover zich, berichtte NOS. Zij vindt dat namelijk niet bij de functie passen. Dit terwijl de gemeenteraden, formeel de werkgever van boa’s, in onder andere Utrecht besloten dat boa’s wél een hoofddoek, keppeltje of andere religieuze of niet-neutrale kleding mogen dragen. Omdat er landelijk één richtlijn moet komen, gaat dit door het besluit van minister Yesilgöz niet door. Het gevolg van dit besluit is dat bijvoorbeeld moslima’s niet kunnen solliciteren op de functies van boa of agent.

Neutraliteit

De voornaamste reden waarom je in deze beroepen geen hoofddoek en keppeltje mag dragen, is omdat neutraliteit voorop staat. Maar wat betekent ‘neutraliteit’ eigenlijk? Wij als mensen zijn nu eenmaal niet helemaal objectief. We hebben allemaal onze eigen achtergrond, politieke overtuigingen, vooroordelen en tekortkomingen. Zijn de mensen die nu in de handhaving en bij de politie werken, die géén keppeltje of hoofddoek dragen dan neutraal en voor wie dan? Willen we vasthouden aan het idee van ‘neutraliteit’, of willen we dat handhaving en politie meer een afspiegeling worden van de samenleving?  

Identiteit

We hebben allemaal onze eigen identiteit, die we bewust of onbewust uiten. Niet alleen religieuze uitingen zoals een keppeltje of hoofddoek, maar ook bijvoorbeeld de manier waarop je je haar draagt horen hierbij. Kies je voor dreadlocks, kroeshaar of draag je je haar liever stijl? Identiteit is niet iets wat je automatisch hebt, maar geef je zelf vorm. “Er lijkt echter soms heel weinig ruimte om je volledige authentieke zelf te zijn als je meerdere culturele achtergronden hebt”, aldus cultureel antropoloog dr. Marleen de Witte in de lezing “Je achtergrond op de voorgrond”. Bekijk de opname hier!