Waarom je boterham misschien wel onbetaalbaar wordt

De oorlog in Oekraïne zorgt voor schaarste in Nederland. Niet alleen benzine en diesel, maar ook brood en vlees zijn binnenkort wellicht onbetaalbaar. Hoe heeft de manier waarop we landbouw bedrijven hier invloed op?
Leestijd 2 minuten — Wo 23 maart 2022

De prijzen van brandstof, gas en tarwe rijzen de pan uit. Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn deze grondstoffen schaars aan het worden. Daarnaast drijft de hoge inflatie door de coronapandemie de prijs nog verder op. Bedrijven proberen deze prijsstijgingen zo efficiënt mogelijk op te vangen, maar dat lukt niet altijd is te lezen in de NRC. Daarom moet gekeken worden naar het “laatste redmiddel”: het verhogen van de prijzen, aldus topman Alan Jope van Unilever. Veel consumenten maken zich hier zorgen over.

Waarom zijn deze grondstoffen zo schaars? Een grote hoeveelheid grondstoffen en gewassen worden op bepaalde plekken ter wereld op grote schaal gewonnen of verbouwd. Ongeveer dertig procent van alle tarwe in de wereld komt bijvoorbeeld uit Rusland en Oekraïne. Daarnaast is Europa sterk afhankelijk van Russisch gas. Situaties als deze maken onze afhankelijkheid van andere landen pijnlijk duidelijk.

De schaarste van bijvoorbeeld tarwe heeft bovendien niet alleen invloed op de prijs van ons brood, maar werkt veel verder door. Tarwe wordt bijvoorbeeld ook verwerkt in veevoer, waardoor de prijs van vlees naar verwachting ook gaat stijgen. Er zijn verschillende innovatieve manieren waarmee we deze schaarste in de toekomst kunnen voorkomen. Een voorbeeld hiervan is agro-ecologie, zegt plantenfysioloog prof. Michel Haring. Hieronder valt onder andere het eten van minder vlees, zodat we minder dieren hoeven te voeden. Daarnaast kunnen we onze voedselketen meer lokaal gaan organiseren. Benieuwd? Kijk de het hele verhaal van prof. Michel Haring hier terug.