500 jaar geschiedenis

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Een bekende historicus schreef eens dat er eigenlijk tussen de landbouwrevolutie van zo'n 12.000 jaar geleden en 1492, toen Columbus Amerika ontdekte, niets bijzonders gebeurde. Zeker, wereldrijken ontstonden en verdwenen weer, maar het dagelijks leven van de gewone landbouwer veranderde niet wezenlijk, of hij nu in China, in het Romeinse Rijk of in het Frankrijk van de late Middeleeuwen woonde.

Dat was wel anders in de tijd daarna. De industriële revolutie veranderde de wereld ingrijpend. Er is nauwelijks een groter verschil denkbaar dan dat tussen de technische mogelijkheden in 1800 en die in 1900. Wat waren daar precies de oorzaken van? In ieder geval maakten de meedogenloze uitbuiting van nieuwe continenten en de militaire superioriteit samen met de Reformatie en de wetenschappelijke revolutie deze sprong mogelijk. Ook door sociale en economische veranderingen raakte Europa in een stroomversnelling. Hoe kon de welvaart uiteindelijk doordringen tot alle lagen van de samenleving?

Ga mee op reis door de tijd met prof. dr. Maarten van Rossem (emeritus hoogleraar Geschiedenis, UU) en ontdek tijdens vier avonden hoe de revolutionaire ontwikkelingen in de afgelopen vijf eeuwen de opkomst van de westerse welvaartsstaat mogelijk maakten.