De taal van muziek

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Muziek wordt wel omschreven als een universele taal. Op elke leeftijd en ongeacht waar we vandaan komen: muziek doet iets met ons, zonder dat we dat hoeven te leren. Dat wil niet zeggen dat we precies snappen hoe het in elkaar zit. Daarin is muziek hetzelfde als elke andere taal.

Ook muziek kent een grammatica en syntaxis, stijlfiguren en frases. Door te benoemen wat je hoort, kun je klassieke muziek interpreteren. Wat zijn dissonanten en modulaties? Hoe bouwt een componist muzikale spanning op en hoe gebruikt hij harmonie? We zijn gewend via associaties in ons geheugen betekenis te geven aan muziek. Kennis van de gebruiken en bouwstenen van deze universele taal, stelt je echter in staat die in een kader te plaatsen en op de betekenis van muziekstukken te reflecteren.

Drs. Leo Samama is componist en schrijver. Tot midden 2010 was hij directeur van het Nederlands Kamerkoor. Na zijn studie muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, doceerde hij onder andere aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag. Ook schreef hij artikelen en boeken over muziek.

Met eigen spel op de vleugel ontleedt Leo Samama in vier avonden de taal van klassieke muziek.
In samenwerking met Home Academy.