Sportzomer

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Sport is een ontspannende bezigheid, of je nu dagelijks traint op de sportschool of de wedstrijden van je favoriete club op televisie kijkt. Maar sport is meer dan dat: het is een miljardenbedrijf, dat van sporters sterren maakt en bevolkingsgroepen kan samenbrengen zoals geen politieke partij dat nog lukt. In deze reeks spreken wetenschappers uit verschillende disciplines over de vraag hoe sport in de laatste decennia is uitgegroeid tot een maatschappelijk fenomeen.

Deze zomer houden 'onze jongens' het land een maand lang in de ban. Spaaracties, voetbalgadgets en oranje tompoezen: zelfs het prinselijk paar zit verkleed op de tribune. Door de massale aandacht van de media neemt de druk om te presteren toe. Een topsporter moet telkens zijn grenzen verleggen om zijn concurrenten voor te blijven. De rol van de wetenschap is daarbij steeds belangrijker. Individueel talent is niet meer voldoende – achter elke winnaar schuilt een strategie, gebaseerd op de nieuwste inzichten en innovaties. Hoe eerlijk zijn aerodynamische pakken, persoonlijke voedingsvoorschriften of genetische doping? Maar ook natuurlijke grenzen staan ter discussie. Want hoeveel testosteron mag een vrouw hebben om te starten bij de dames?

Ook van alledaagse sport wordt veel verwacht. Het is van belang bij patiënten die revalideren na een ongeluk of bewegen voor een sterker hart. Maar hoeveel sport is nog gezond? Door samen buiten te spelen overschrijden kinderen grenzen tussen culturen. Hoe werkt dat en is sport het sociale bindmiddel bij uitstek? Neemt het de plaats in van religie? Of blijft het toch gewoon een spelletje?

Sprekers: Prof. dr. Frank Backx, Prof. dr. Yme Kuiper, Prof. dr. ir. Jacob Fokkema, Prof. dr. Maarten van Bottenburg, Dr. Agnes Elling en Dr. Ivo van Hilvoorde.

In samenwerking met...

Culturele Zondagen