Van kern tot kosmos

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Natuurkundige ontdekkingen - van het uitdijende heelal tot het bestaan van de allerkleinste deeltjes - veranderen ons wereldbeeld. Toen de astronoom Copernicus in 1543 berekende dat de aarde om de zon draait in plaats van andersom, bracht hij het gevestigde gezag aan het wankelen. Einsteins relativiteitstheorie zette ons begrip van de wereld opnieuw op losse schroeven. Volgens natuurkundigen staan we nu weer op een kantelpunt. Wat staat ons te wachten?

Nobelprijswinnaar prof. dr. Gerard 't Hooft (UU) en prof. dr. Erik Verlinde (UvA) brengen de nieuwste ontwikkelingen in de natuurkunde in kaart. Zijn we dicht bij een theorie van alles, die belangrijke ideeën in de natuurkunde met elkaar verbindt? En als het universum een blauwdruk heeft en we die begrijpen, welke gevolgen heeft dat dan voor ons denken?

Tijdens de Nacht van Descartes gaan wetenschapshistoricus prof. dr. Jeroen van Dongen (UvA), filosoof prof. dr. F.A. Muller (EUR) en wetenschapsfilosoof prof. dr. Dennis Dieks hierover in gesprek met elkaar, de natuurkundigen en het publiek.

Ter gelegenheid van het symposium hebben het Descartes Centre, Studium Generale en het digitale universiteitsblad DUB een columnwedstrijd uitgeschreven over deze vraag. Schrijf een column over revolutionaire visies in de wetenschap. Zijn er nog ontdekkingen te verwachten in de wetenschap, in de natuurkunde of een ander vakgebied, die ons wereldbeeld op z'n kop gaan zetten en ons dagelijks leven sterk veranderen?Leer er hier meer over.

Discussieer mee via #NvD

MIDDAGPROGRAMMA
Met dr. Olimpia Lombardi, dr. Henk de Regt, dr. Pieter Vermaas en dr. Marijn Versteegh.

  • Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
  • Maandag 13 oktober van 14.00-17.00 uur

AVONDPROGRAMMA
Natuurkundige inzichten die ons wereldbeeld revolutionair veranderen. Met prof. dr. Gerard 't Hooft, prof. dr. Erik Verlinden, prof. dr. Jeroen van Dongen, prof. dr. F.A Müller en prof. dr. Dennis Dieks.

  • Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
  • Maandag 13 oktober van 20.00-22.30 uur