Waanzin

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

We leven in een drukke tijd met onbegrensde mogelijkheden. Als je niet slaagt, is dat vooral je eigen fout. Zorgt dit voor een doorgedraaide maatschappij waarin iedereen gelukkig moet zijn? Is de tijdsgeest verantwoordelijk voor het toenemend aantal diagnoses op geestelijk vlak of spelen erfelijke factoren en 'overdiagnose' een rol?

De gezondheidszorg kent modes en trends. Vroeger was neurose de meest gestelde diagnose, tegenwoordig is dat depressie. Angst en gevoelens van zinloosheid ervaren we allemaal wel eens. Maar moet je dan ook meteen naar de psychiater voor een pilletje of een gesprek? Wat is normaal en is het erg om anders te zijn?

De criteria voor psychische ziekten zijn versoepeld waardoor het aantal diagnoses van ADHD en burn-out is toegenomen. Is een etiket een vloek of zegen? En hoe zit het met medisch onverklaarbare klachten en de scheiding tussen lichaam en geest?

5 februari
ONDER HET JUK VAN GELUK
Prof. dr. Paul Schnabel (Universiteitshoogleraar, UU) ziet een prestatiemaatschappij waarin je niet meer mag falen. Wat als dat wel gebeurt, mag je je nog ongelukkig voelen? Of heb je dan een psychische aandoening?

12 februari
BETER MET DE DSM-5?
Dr. Rob Heerdink (Farmaceutische Wetenschappen, UU) gaat in op hét diagnostisch handboek voor psychiaters. Betekent een nieuwe editie beter afgestemde zorg voor de patiënt? Of hebben met name medicijnfabrikanten en zorgverzekeraars er baat bij?

19 februari
ELKE TIJD ZIJN EIGEN GEKTE
Prof. dr. Joost Vijselaar (Geschiedenis van de Psychiatrie, UU) beschrijft de historie van de psychiatrie. Van het 'dolhuis' van toen, tot de hedendaagse patiënt met een depressie. Zijn psychische ziekten tijdsgebonden?

26 februari
OORZAKEN VAN ANGST
Prof. dr. Marcel van den Hout (Klinische Psychologie, UU) bestudeert angststoornissen. Hoezo komt zo'n stoornis bij de één wel en bij de ander niet tot uiting? Waarom verdwijnt pathologische angst niet vanzelf en hoe is het te behandelen?

5 maart
TUSSEN DE OREN?
Prof. dr. Christina Feltz-Cornelis (Sociale Psychiatrie, TiU) vindt dat lichaam en geest niet los gezien kunnen worden. Bij onverklaarbare klachten biedt een integrale behandeling uitkomst. Zijn medici en patiënten hier klaar voor?

12 maart
DE HERSENBANK
Dr. Saskia Palmen (Psychiatrie, UMC Utrecht) verzamelt hersenweefsel van psychiatrische patiënten voor onderzoek. Hoe zoek je donoren? En kan je met die gegevens ook verklaren waarom iemand schizofrenie krijgt?

19 maart
DRUK: 'TE' IS NOOIT GOED
Dr. Maria Peeters (Sociale en Organisatiepsychologie, UU) onderzoekt stress, burn-out en bevlogenheid op het werk. Wat is precies een burn-out en hoe voorkom je die? Kun je ook té bevlogen zijn? Ben je dan een workaholic?

26 MAART
PILLEN OF PRATEN?
Prof. dr. René Kahn (Psychiatrie, UMCU) ziet dat genetisch onderzoek en neuro-imaging het inzicht in psychische ziekten vergroot. Zorgt dit voor een betere behandeling? En is de combinatie van pillen en praten ideaal of bijten ze elkaar?