Els

Prof. dr. Cécile van Els

Immunoloog
3 opnames & 2 events
Immunoloog prof. dr. Cécile van Els is hoogleraar ‘Vaccinologie: Correlaten van Bescherming’ aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Haar leerstoel is tevens verankerd binnen het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Een goedwerkend vaccin voor het coronavirus, dat is waar alle hoop de afgelopen maanden op gericht is. Het is alsof de benoeming van Els als hoogleraar Vaccinologie in november 2019 een voorspellende waarde had. “Door opkomende (nieuwe) infectieziekten bij mens en dier is er behoefte aan nieuwe of verbeterde vaccins,” schreef de UU bij haar aantreden. Een maand later werd voor het eerst corona geconstateerd.

Van Els richt haar onderzoek op het ontrafelen van de keten van immuunreacties van het afweersysteem. Deze kennis is noodzakelijk om betere vaccins te kunnen ontwikkelen, die het immuunsysteem leren ziektemakers effectief aan te vallen en op te ruimen.

Ze is sinds 2011 werkzaam bij het RIVM en deed onderzoek naar onder andere cellulaire immuniteit tegen verschillende infectieziekten waaronder AIDS, mazelen, kinkhoest, meningokokken- en pneumokokkenziekte.