Gaan de vaccins ons beschermen tegen mutaties van het coronavirus?

Corona 1 jaar later

Duur 0:10:18 — Ma 15 maart 2021

Gaan de vaccins ons beschermen tegen mutaties van het coronavirus?

Immunoloog prof dr. Cécile van Els doet onderzoek naar de immuunreacties van ons afweersysteem. Hoe werkt het coronavaccin nou precies? Is het betrouwbaar? En zijn we ooit klaar met vaccineren?

Nederland reageerde met een mengeling van opluchting en wantrouwen op het nieuws dat er vaccins voor het coronavirus waren ontwikkeld en goedgekeurd. Eindelijk licht aan het einde van de tunnel, maar ook de knagende vraag: hoe ontwikkelden wetenschappers nou binnen het spectaculaire tijdsbestek van één jaar een vaccin? Is dat wel betrouwbaar? Immunoloog prof dr. Cécile van Els doet onderzoek naar de immuunreacties van het afweersysteem in ons lichaam. Hoewel zowel het coronavirus als de ontwikkelde vaccins vaak associaties oproepen met gevaarlijk en nieuw, legt Van Els uit dat de vaccins werken zoals ze dat bij elk virus doen: ze laten je afweersysteem héél kort kennis maken met de vreemde binnendringer – in dit geval corona – waardoor je lichaam zich ertegen wapent. Maar wat nou als er continu nieuwe coronavarianten opduiken: zijn we dan ooit klaar met vaccineren? Volgens Van Els wel, maar dat wordt een kwestie van het virus inhalen en voorblijven. Meer weten? Bekijk dan deze video.

Spreker

Over deze serie

Corona 1 jaar later

In maart 2021 maken we de balans op met wetenschappers en andere experts. Wat weten we inmiddels van het coronavirus (en wat niet)?