Renders

Prof. dr. Hans Renders

Historicus
2 opnames
Hans Renders is hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie en directeur van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Renders studeerde geschiedenis en Nederlands in Tilburg en Nijmegen en promoveerde vervolgens op een biografisch onderzoek met de titel Zo meen ik dat ook jij bent. Biografie van Jan Hanlo (1998, herdrukt in 2007). Zes jaar later verscheen Wie weet slaag ik in de dood. Biografie van Jan Campert. In 2004 publiceerde hij ook Gevaarlijk drukwerk. Een vrije uitgeverij in oorlogstijd. Ook was hij mederedacteur van Inktpatronen. De Tweede Wereldoorlog en het boekbedrijf in Nederland en Vlaanderen (2006).

Voorts is Renders criticus voor Het Parool, Vrij Nederland en het VPRO-radioprogramma OVT. Vanaf 2004 is hij (mede)redacteur van een boekenreeks waarin de theorie van de biografie centraal staat; zo verschenen onder andere Het leven van een doodsbericht, Privé in de politieke biografie en Onder ingenieurs. Biografie & Techniek. Kijk voor nieuwe titels in deze reeks, proefschriften annex biografieën in-de-maak en andere informatie over het Biografie Instituut op www.biografieinstituut.nl.