Op afstand. De biograaf en zijn onderwerp

De biografie

Duur 0:45:00 — Di 19 oktober 2010

Op afstand. De biograaf en zijn onderwerp

De biografie is van een wetenschappelijk genre beoefend aan de universiteit uitgegroeid tot publiekslieveling. Wat betekent dat voor de eisen die aan een biografie gesteld worden?

De biografie is van een wetenschappelijk genre beoefend aan de universiteit uitgegroeid tot publiekslieveling. Wat betekent dat voor de eisen die aan een biografie gesteld worden? Volgens prof. Hans Renders moet een wetenschappelijke biografie even goed geschreven zijn als een literaire roman. Hoe kenmerkt zich dan een wetenschappelijk verantwoorde biografie? Hoe zit het met zaken als objectiviteit en de betrokkenheid bij het onderwerp? Deze vragen komen ook naar voren in het werk van Onno Blom. Blom leerde als biograaf van Jan Wolkers zijn onderwerp goed kennen. Hoe houd je de benodigde afstand als er een vriendschappelijke relatie tussen biograaf en gebiografeerde ontstaat? Of is die afstand hoe dan ook een illusie?

Sprekers

Over deze serie

De biografie

Dompel je onder in het leven van een ander om meer van je eigen leven te begrijpen: dat is wat een biografie belooft. Waarom lezen we zo graag tot in detail over het leven van de ander? Wetenschappers en schrijvers in discussie.