Koopmans

Prof. dr. Marion Koopmans

Viroloog
3 opnames & 1 event
Marion Koopmans is hoofd van de afdeling Virologie van het Erasmus MC Rotterdam en lid van het Outbreak Management Team van het RIVM.

Marion Koopmans wordt gezien als wereldleider in het onderzoek naar virusverspreiding. Vanaf januari 2020 speelde ze een belangrijke rol in het begrijpen van de uitbraak van het coronavirus. Ze is lid van het Outbreak Management Team (OMT) en geeft advies over het Nederlandse coronabeleid.

Marion Koopmans was vanaf 1994 tot 2014 hoofd van het laboratorium infectieziekten bij het RIVM en werkt nu als afdelingshoofd van de afdeling Viroscience bij het Erasmus MC Rotterdam, waar ze onderzoek doet naar nieuwe virusziekten die steeds vaker lijken op te duiken, zoals het Zikavirus, vogelgriep, SARS en de Mexicaanse griep.Ze is gespecialiseerd in voedselvirussen, de verspreiding van virussen tussen dieren en de overdracht ervan van dieren op mensen.

Marion Koopmans studeerde diergeneeskunde en deed promotieonderzoek naar virusziekten bij runderen. Daarbij werd ze gegrepen door de fascinerende wereld van de virologie, en vertrok naar de Verenigde Staten om zich verder te bekwamen in virusonderzoek, nu bij mensen.

Wil je meer weten over de coronacrisis en wat wetenschappers hierover te zeggen hebben? Volg dan nu onze interdisciplinaire Engelstalige webinar reeks 'The coronavirus pandemic.'