Buikema

Prof. dr. Rosemarie Buikema

Neerlandicus
5 opnames
Prof. dr. Rosemarie Buikema is hoogleraar Kunst, Cultuur en Diversiteit en leidt ze de leerstoelgroep Genderstudies van de UU. Ook is ze directeur van het Graduate Gender Programme en coördineert ze in naam van de UU het GEMMA.

Prof. dr. Rosemarie Buikema studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 1995 in de Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam op De Loden Venus. Biografieën van vijf beroemde vrouwen door hun dochters. Vanaf 1990 is ze verbonden aan de Universiteit Utrecht, eerst als universitair docent Kunst, Cultuur en Diversiteit en vervolgens als universitair hoofddocent. Ze heeft als gastdocent gewerkt aan de University of Western Cape, de University of Cape Town en de Charles University in Praag.

Buikema doet onderzoek op het gebied van feministische theorieën, postkoloniale studies en geheugenstudies. Ze heeft meerdere artikelen en boeken gepubliceerd waarin deze onderwerpen centraal staan, zoals het artikel 'Contesting Consensus Culture: The Case of Dutch Gothic' (2011) in Journal of European Studies en het hoofdstuk 'Colour, Gender and Justice in South African Post-Colonial Literature' in Travelling Gender Studies (2011).