Bloem

Susanna Bloem MSc

Wetenschapshistorica- en filosoof
1 opname & 1 event
Susanna Bloem is wetenschapshistorica, -filosoof en componist.

Bloem probeert mensen vanuit verschillende academische disciplines en achtergronden met elkaar te verbinden. Momenteel werkt Bloem aan het project Tussentijd. Hierbij doet ze onderzoek naar de wetenschappelijke theorie dat wij mensen in vier ‘tijdsoorten’ zouden leven: de wereldtijd, de kloktijd, de beleefde tijd en de menselijke tijd. Welke invloed heeft tijd op onze psychische gezondheid? Hoe kan muziek ons helpen om dit beter te begrijpen?

Voor dit onderzoek naar opvattingen over tijd werkt Bloem samen met medisch historicus Timo Bolt (Erasmus MC) en psychiater Jim van Os (UMC Utrecht). Ook vertaalt ze deze tijdsbelevingen naar muziek met voormalig componiste des vaderlands Calliope Tsoupaki (Koninklijk Conservatorium Den Haag).

Bloem probeert met een divers, niet-academisch geschoold publiek het gesprek aan te gaan over dit onderzoeksonderwerp, om zo te kijken hoe dit denken mensen kan helpen in hun dagelijkse keuzes en reflectie. Daarnaast zoekt Bloem naar toepassingen van deze kennis in psychiatrische therapieën.

Bloem doet dit onderzoek in samenwerking met het Descartes Centre en maakt daarnaast deel uit van het Open Science projectteam aan de Universiteit Utrecht. Dit team probeert universitair onderzoek meer toegankelijk te maken voor een breder publiek, door middel van public engagement en open access tot wetenschappelijk onderzoek.