Sigmund Freud

Kennis voor de toekomst

Duur 0:45:00 — Di 26 april 2011

Sigmund Freud

Hoewel het werk van Sigmund Freud een niet te onderschatten invloed heeft gehad op onze cultuur en ons denken over de psyche, is Freud in wetenschappelijk opzicht omstreden.

Hoewel het werk van Sigmund Freud een niet te onderschatten invloed heeft gehad op onze cultuur en ons denken over de psyche, is Freud in wetenschappelijk opzicht omstreden. De psychoanalyse wordt niet meer vergoed, omdat het effect niet bewezen zou zijn en de kosten te hoog. Prof. dr. Paul Schnabel laat zien hoe groot de invloed van Freud niettemin is, op de psychotherapeutische praktijk, maar ook in het dagelijks leven. Freud was de eerste die het luisteren naar de patiënt voorop stelde, zonder direct een moreel oordeel te vellen. Ook haalde hij seksualiteit uit de taboesfeer. Ook bij Freud blijkt weer hoezeer genie gepaard moet gaan aan hard werken om een omwenteling in het denken teweeg te brengen.

Spreker

Over deze serie

Kennis voor de toekomst

Newton, Nightingale, Darwin en Freud: wereldberoemde genieën die in het verleden hun discipline op de kaart hebben gezet. Hoogleraren vertellen wat deze grote wetenschappers betekenen voor de toekomst.