Kettingreactie #6 | Zijn wij ons brein?

Kettingreactie

Duur 0:05:00 — Di 30 oktober 2012

Kettingreactie #6 | Zijn wij ons brein?

Prof. dr. mr. Herman Philipse (hoogleraar Wijsbegeerte, UU) geeft antwoord op de vraag wat het verschil tussen oorzaken en redenen.

Prof. dr. mr. Herman Philipse (hoogleraar Wijsbegeerte, UU) geeft antwoord op de vraag wat het verschil tussen oorzaken en redenen. Wat is het belang van dit onderscheid in het debat over de vrije wil? En welke invulling geeft Philipse aan het begrip 'vrijheid'?

De discussie over het brein heeft grote implicaties voor de wetenschap en ons mensbeeld. In deze kettingreactie beantwoorden verschillende docenten en hoogleraren een aantal vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren op vragen over de vrije wil, brein, lichaam en geest - en op elkaar.

Deze video's kwamen tot stand door een samenwerking door een samenwerking van Studium Generale Universiteit Utrecht en de NTR.

Spreker

Over deze serie

Kettingreactie

Laat de reductie van de mens tot brein genoeg ruimte voor een sociologisch, psychologisch of pedagogisch mensbeeld, dat zich niet baseert op neurologisch onderzoek? Hebben we straks alleen nog maar hersenwetenschappers nodig? Juist in deze tijd en op dit vlak werkt een multidisciplinaire blik verruimend. Verschillende docenten en hoogleraren beantwoordden een aantal vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren in de bundel op vragen over de vrije wil, het brein, lichaam en geest, en op elkaar. Ook te downloaden e-book (iTunes), en online te bekijken via ISSUU.