Beter met de DSM-5?

Waanzin

Duur 0:45:00 — Wo 12 februari 2014

Beter met de DSM-5?

De DSM-5, is de nieuwste versie van het diagnostisch handboek voor psychiaters. Deze 'bijbel' van de psychiatrie is 'dik genoeg om een kogel tegen te houden'.

De DSM-5, is de nieuwste versie van het diagnostisch handboek voor psychiaters. Deze 'bijbel' van de psychiatrie is 'dik genoeg om een kogel tegen te houden'. De twee grootste kritiekpunten zijn: de ongezonde invloed die de farmaceutische industrie heeft op de inhoud en de toenemende neiging tot het 'medicaliseren' van bepaalde gedragingen en stemmingen, die niet per se extreem zijn. Dr. Rob Heerdink gaat in op deze twee aantijgingen en zal uitleggen waar de DSM uiteindelijk voor bedoeld is. Want als er zoveel kritiek is, waarom bestaat het boek dan nog? Is er geen beter alternatief? In hoeverre heeft de DSM invloed op de diagnosticering in de praktijk en de ontwikkeling van medicijnen? De ene na de andere wonderpil komt op de markt, vooral voor stoornissen die nieuw in de DSM staan. Maar goede nieuwe anti-psychotica blijft uit, hoe komt dat?

Spreker

Over deze serie

Waanzin

Burn-outs, depressies, angststoornissen – het aantal diagnoses is sterk toegenomen de laatste jaren. Wat is daar de oorzaak van?