Elke tijd zijn eigen gekte

Waanzin

Duur 0:45:00 — Wo 19 februari 2014

Elke tijd zijn eigen gekte

Vroeger was de vaakstvoorkomende diagnose een neurose of neurasthenie. Tegenwoordig heeft niemand dat meer, nu is de meest gestelde diagnose depressie.

Vroeger was de vaakstvoorkomende diagnose een neurose of neurasthenie. Tegenwoordig heeft niemand dat meer, nu is de meest gestelde diagnose depressie. Hoe kan dat? In de loop van de eeuwen is het vakgebied van de psychiatrie, wie men behandelden en de inrichting van de geestelijke gezondheidszorg sterk veranderd. Wat zeggen diagnoses en behandeling eigenlijk over een bepaalde tijd en samenleving? Volgens prof. dr. Joost Vijselaar is onze huidige maatschappij complex, dit maakt niet zozeer gek, maar het vraagt wel meer competenties van mensen. Het lijkt dat de technologie zich sneller ontwikkelt dan ons zenuwstelsel kan bijhouden. Dan kan er frictie ontstaan. Moeten we ons zorgen maken of gewoon een sessie met een coach inplannen?

Spreker

Over deze serie

Waanzin

Burn-outs, depressies, angststoornissen – het aantal diagnoses is sterk toegenomen de laatste jaren. Wat is daar de oorzaak van?