De afvalmaatschappij  

25
feb
2020

De afvalmaatschappij  

Pompen of verzuipen
Wereldwijd stapelt het afval zich op. Om tot een oplossing te komen, moeten we ons denken over afval radicaal veranderen, vindt antropoloog dr. Freek Colombijn.

‘Handige’ koekjes die per drie verpakt zijn, vervolgens samen in een groter stuk plastic zitten en als geheel uiteindelijk in een kartonnen doos in de supermarkt liggen. Consumptie leidt tot afval en die afvalhoop groeit. Sinds de jaren vijftig produceerden we wereldwijd alleen al zo’n 8 miljard ton aan plastic. In Nederland zijn we per persoon goed voor zo’n 494 kilo afval per jaar. Het overgrote deel daarvan belandt, ver buiten ons blikveld, op immense afvalhopen in het buitenland.

Valt dit tij nog te keren? Cultureel antropoloog Freek Colombijn (Vrije Universiteit) doet al jaren onderzoek naar de afvalcultuur in Indonesië en trekt hieruit interessante lessen voor Nederland. Om te beginnen zouden we ons afval op waarde moeten schatten: niet als iets dat verdwijnt zodra je het in een container gooit, maar als iets dat geld waard is.

Deze serie is georganiseerd in samenwerking met de hub Transforming Infrastructures for Sustainable Cities

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 25 februari 2020 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Zie ook
Direct in je agenda

Over deze serie

Pompen of verzuipen

Oude vertrouwde infrastructuren moeten drastisch op de schop om onze manier van leven duurzaam te maken. Hoe gaan we dat doen?