Goedgelovigheid en andere valkuilen

Let op: wegens coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk voor al onze events.
19
feb
2020

Goedgelovigheid en andere valkuilen

Strijd om het gelijk
Rechtspsycholoog prof. Eric Rassin legt de valkuilen in ons denken bloot. Waarom laten we ons zo makkelijk verleiden tot valse conclusies?

We zien onszelf graag als rationele, kritische wezens. Maar wie beter kijkt, ziet dat mensen goedgelovige goedzakken zijn, die keer op keer dezelfde denkfouten maken. We zien causale verbanden die er niet zijn. We vertrouwen argumenten die aansluiten bij onze eigen mening eerder dan argumenten die daar tegenin gaan. En ongefundeerde intuïtie heeft meer invloed op onze overtuigingen, dan feitelijke bewijzen. In het dagelijks leven misschien vervelend, in de rechtszaal kunnen de gevolgen catastrofaal zijn.

Hoogleraar Rechtspsychologie Eric Rassin (EUR) laat zien hoe moeilijk het is de valkuilen in ons denken te vermijden. Aan de hand van zijn ervaring als getuige-deskundige in de rechtszaal laat hij zien hoe ook rechters, officieren van justitie en advocaten regelmatig op een dwaalspoor raken. Hoe werkt de strijd om het gelijk in de rechtszaal?

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 19 februari 2020 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol
Direct in je agenda

Over deze serie

Strijd om het gelijk

Hoe werkt de strijd om het gelijk in wetenschap en daarbuiten? Een serie over het halen van gelijk als de belangen uiteenlopen, er veel op het spel staat en het machtsverschil groot is.