Voorbij misdaad en straf

3
mrt
2021

Voorbij misdaad en straf

Livestream
The bigger picture
Van een gevangenisstraf wordt niemand beter. Werkt een goed gesprek wel? Strafrechtjurist prof. Jacques Claessen geeft een nieuwe kijk op misdaad en straf.

Na misdaad volgt straf, toch? Volgens strafrechtjurist prof. mr. Jacques Claessen (UM) is het tijd voor een bredere visie. Waarom straffen we eigenlijk? Wat werkt en wat niet? Een dader is meer dan zijn misdaad. Het is een individu met een geschiedenis, een radartje binnen een groter systeem. En wie zelf de dupe wordt van een misdrijf is meer dan alleen een slachtoffer. Wat als daders en slachtoffers met elkaar in gesprek gaan? Kan herstelrecht uitkomst bieden? Een nieuwe blik op rechtvaardigheid, vergelding en de logica van het strafrechtsysteem.

Lezing in het kader van de cursus Wetenschapsfilosofie. Ook voor niet-studenten toegankelijk. In samenwerking met de faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen.

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 3 maart 2021 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Livestream link
Direct in je agenda

Over deze serie

The bigger picture

Wetenschappers zoeken naar samenhang, regelmaat, wetmatigheden en oorzaak-gevolg relaties. Maar wat als problemen zo complex zijn dat deze verbanden niet meer te ontwarren zijn?