John Gray - Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus

28
nov
2023

John Gray - Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus

Geannuleerd
Cover to cover
Wat zegt de wetenschap over de verschillen tussen de seksen? Historica prof. Geertje Mak over Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus.

Update: door ziekte van de spreker gaat dit evenement helaas niet door.

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus'. Zelfs al heb je het gelijknamige boek van relatietherapeut en zelfhulpgoeroe John Gray niet gelezen, dan nog is de kans groot dat je deze gevleugelde uitspraak kent. De boodschap is simpel: misverstanden en onbegrip in heterorelaties komen voort uit het feit dat mannen en vrouwen volstrekt verschillen. Zo willen mannen regelmatig alleen zijn en vrouwen ervaren dat als afwijzing. Vrouwen willen over hun problemen praten, maar mannen kunnen niet luisteren, en denken dat ze de problemen van hun vrouwen moeten oplossen. Die verschillen zijn volgens Gray hard-wired; het is geen kwestie van socialisatie, maar van biologie. Wetenschappers hadden van meet af aan kritiek en bij zijn lezingen zaten soms mensen met bordjes in de zaal waarop stond ‘John Gray is a sexist’. Het maakte het grote publiek niks uit. Het boek werd wereldwijd meer dan 15 miljoen keer verkocht. Lezers prijzen vooral de simpele analyse: vrouwen en mannen zijn anders, als je dit accepteert heb je een gelukkiger huwelijk. Historicus prof. Geertje Mak (UvA) las de zelfhulpklassieker uit de jaren 80 voor het eerst in 2023. Hoe houdbaar zijn Grays theorieën? En waarom zijn ideeën over verschillen tussen de seksen zo hardnekkig?

Spreker

Over deze serie

Cover to cover

Door een goed geschreven verhaal voel je – voor even – hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die je niet bent, of juist iemand die je altijd al was maar waarvoor je de woorden eerder nog niet kende. Drie wetenschappers over emancipatoire boeken.