Voorkomen is beter dan genezen

8
mei
2023

Voorkomen is beter dan genezen

Zorgen over de zorg
Is preventie het antwoord op de zorgcrisis? Met o.a. arts maatschappij & gezondheid dr. Marielle Jambroes (UMC Utrecht).

De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat de zorg de patiëntenstroom bijna niet meer aankan. De oplossing ligt voor de hand: we moeten allemaal gezonder worden! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het huidige volksgezondheidsbeleid legt veel verantwoordelijkheid bij het individu. Maar onze gezondheid wordt voor een groot deel beïnvloed door factoren waar we geen of weinig invloed op hebben. Het maakt nogal uit waar je woont – aan een drukke, vervuilde straat of onder een vliegroute bij Schiphol. En wat je sociaaleconomische status is – of je schulden hebt of twee banen hebt om rond te komen. De kansen op een gezond leven zijn in Nederland dus niet gelijk verdeeld.

In deze laatste editie van 'Zorgen over de zorg' onderzoeken we hoe we de volksgezondheid kunnen bevorderen, zonder groepen uit het oog te verliezen. Wat bepaalt een gezond leven? Hoe brengen we de verschillende factoren die daaraan bijdragen in kaart? En hoe kunnen we die informatie gebruiken om te voorkomen dat mensen patiënt worden? Met arts maatschappij & gezondheid dr. Marielle Jambroes (UMC Utrecht), epidemioloog prof. Roel Vermeulen (UU) en ervaringsdeskundige armoede en sociale uitsluiting Eugenie Mac-nack (UMC Utrecht).

Sprekers

Datum & tijd
Maandag 8 mei 2023 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

Zorgen over de zorg

Over de aanhoudende problemen in de jeugdzorg, de groeiende druk op mantelzorgers, en de kracht van preventie.