(Valse) verleiders op Festival Mooie Woorden

Romantiek is een doodsvijand, van de liefde en van het geluk. Romantiek is ook letterlijk een doodsvijand: een vijand van de dood.
Leestijd 2 minuten — Ma 15 februari 2010

Ze tovert allerlei onrealistische beelden voor ogen, zoals dat van een eeuwig leven en eeuwige jeugd. Harde woorden van filosoof Jan Drost, die echter het goede met de mens voorheeft. Als je je niet zo laat verblinden door valse verwachtingen, is de kans op geluk veel groter. Volgens Marinka Copier valt het wel mee met die valse verwachtingen. Het ligt eraan met welke bril je ernaar kijkt.

Op Valentijnsdag 2010 streek Studium Generale neer bij Festival Mooie Woorden in Café Hofman om met filosoof Jan Drost en internetdeskundige Marinka Copier te praten over liefde en romantiek, onder de titel Valse verleiders. In de informele setting van een talkshow in de kroeg, ontstond een geanimeerd gesprek over liefde in de eenentwintigste eeuw. Jan Drost gebruikt onder meer films om het fenomeen liefde te analyseren (artikelen van hem over dit onderwerp verschenen in nrc.next); Marinka Copier ging in de vraag of liefde en verleiding op het internet wel te vertrouwen zijn. Eén ding was zeker: Drost en Copier waren het niet met elkaar eens.

Drost schetste een nogal somber beeld van de romantische liefde. Films en populaire romannetjes vullen ons met verwachtingen die onhaalbaar zijn in het echte leven. Copier bracht daar tegenin dat je onmogelijk kunt spreken van 'echt' en 'vals'. Er is een analogie te maken met online spelletjes, die een virtuele wereld optrekken waar mensen zich dagenlang in bewegen. Dat is niet alleen nep, maar heeft veel betekenis in het dagelijks leven. Het kijken naar een sentimentele film, die gebruik maakt van alle romantische clichés die bestaan, kan op dezelfde manier veel betekenen, ook op een 'echte' manier. Het gaat om de bril waarmee je kijkt.

Het publiek stelde vragen bij beide houdingen. Aan de ene kant bieden romantische komedies juist een heerlijk ontspannende uitweg uit het leven van alledag. Even een avond geloven in de eeuwige liefde, dat is alles. Aan de andere kant rees de vraag of het virtuele leven van een online spel niet te veel een vlucht uit de realiteit is. Ook al leidt het soms tot echte vriendschappen en zelfs echte liefde.