Huis van de Poëzie: goed voor hart en hoofd

Hardop gedichten voorlezen is goed voor je hart, zo bleek al enkele jaren geleden uit wetenschappelijk onderzoek.
Leestijd 2 minuten — Vr 28 januari 2011

Het uitspreken van ritmische taal heeft een gunstige invloed op je ademhaling en dat werkt door in je hartslag. Er zijn zelfs medische therapieën gebaseerd op deze bevindingen.

Is het per se nodig om de gedichten zelf hardop voor te lezen of is het luisteren naar poëzie ook al voldoende? Zoals zelfs de gedachte aan sport al een positief effect heeft op je lichaam? Dat poëzie lezen en luisteren hoe dan ook geliefd is, was te zien op het uitverkochte Huis van de Poëzie dat ter gelegenheid van Gedichtendag in Utrecht plaatsvond. Honderden bezoekers luisterden in de kamers van het Stadhuis naar de voordrachten van tientallen dichters.

Studium Generale liet de bezoekers opnames horen van Utrechtse hoogleraren die hun favoriete gedicht voorlazen. Met een koptelefoon op even een moment rust op het drukke B & W-plein. Waren sommige van de voordrachten in de kleinere ruimtes van het Huis al intiem, met een dichter die voordroeg voor een tiental mensen, de 'Poesieprofs' leverden een een-op-een-moment, afgesloten van de rest van de wereld. Professor Paul Schnabel die Willem Elsschots 'Het huwelijk' voorlas, alleen voor jou – of een van de andere acht opnames.

Op een kaart stond een korte uitleg van de keus en context van het voorgelezen gedicht. Wetenschap en poëzie: twee manieren om de wereld te beschrijven, uitgaande van dezelfde verwondering en nieuwsgierigheid. Dat levert verrassende verbanden op. Wat heeft 'Het huwelijk' bijvoorbeeld te maken met duurzaamheid? Hoe laat 'Jantje zag eens pruimen hangen' de ontwikkeling van de pedagogiek zien?

Het was mooi om te zien hoe de bezoekers verzonken in de stille wereld onder de koptelefoon, met alleen de stem van de hoogleraar als gezelschap, zaten te peinzen op de poëzie. Waarna ze weer terugkeerden naar de levendigheid van het Huis van de Poëzie, en met elkaar geanimeerd verder spraken over gedichten, dichters en misschien ook wel wetenschap. Dat kan niet anders dan goed voor het hart zijn. Én voor het hoofd.

Meer informatie ook op www.huisvandepoezie.nl.