Lezing verboden

Melanie Peters juicht het toe dat Thomas von der Dunk zich durft uit te spreken over politiek. Waarom wil niemand zich aan dit onderwerp wagen?
Leestijd 1 minuut — Di 3 mei 2011

De Arondeuslezing van Thomas von der Dunk voor de provincie Noord-Holland werd verboden. Als directeur Studium Generale moest ik dit natuurlijk volgen in de pers. Er zijn heel veel redenen om lezingen niet te houden, maar dan moeten ze wel erg zwaar wegen. Een wetenschapper het woord ontnemen, is dom en verwerpelijk. Wetenschappers hebben niet meer of minder gelijk dan elke ander burger. Ze hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te waarschuwen door hun bevoorrechte kennispositie. Ze vertegenwoordigen geen electoraat, geen bedrijf of een ander doel en hoeven daarom niet als anderen voorzichtig te zijn met hun mening. Hun functie is het juist om autonoom te denken. Inhoudelijke verantwoording leggen ze af aan vakgenoten. Daarbij horen ze net als ieder ander het fatsoen te respecteren, maar wat dat betreft gedraagt Von der Dunk zich keurig.

Op de website van De Volkskrantis de hele lezing te lezen. Een degelijk verhaal. Duidelijk is Von der Dunk het niet eens met de PVV, maar dat beslaat een klein deel van zijn betoog. Zijn taal is iets gekleurd af en toe, maar de strekking van wat hij te melden heeft, is veel breder. Hij is bang voor het gebrek aan debat over fundamentele zaken en de basis van elk debat, de beginselen van de rechtstaat en de democratie. Een belangrijke boodschap voor Nederland in de 21ste eeuw op zoek naar een identiteit en woorden waarin we de zin van ons bestaan kunnen gieten.

Lees dit blog verder opDUB.