Infographics: oud gebruik, nieuw jasje

De infographic heeft een lange geschiedenis
Leestijd 1 minuut — Di 19 juli 2011

Infographics: het visualiseren van data door middel van grafisch design. Klinkt als iets van deze tijd toch? Deels is dit waar. Steeds geavanceerdere computerprogramma's maken het mogelijk dat complexe data steeds beter en makkelijker verwerkt kan worden in overzichtelijke beelden. Apparaten zoals de iPad maken zelfs interactieve infographics mogelijk. Toch zijn infographics minder futuristisch dan ze in eerste instantie lijken. Sterker nog, infographics waren er misschien wel eerder dan het schrift. De functie van grotschilderingen verschilt namelijk niet fundamenteel van die van de infographics van vandaag. Het beeldend weergeven van data is de kern.

De infographic kent een lange geschiedenis en heeft zich sterk ontwikkeld, zeker sinds de opkomst en ontwikkeling van de computer. In een goede infographic gaan creativiteit en informatie hand in hand. Wil je een aantal voorbeelden van moderne maar ook historische infographics zien? Laura Mol maakte een mooi overzicht van onder andere de geschiedenis en ontwikkelingen van de infographic.