Mooi met wiskunde

Leestijd 1 minuut — Vr 11 november 2011

Verhoudingen in het gezicht, lichaam en de natuur. Velen beweren dat dit voortkomt uit een soort natuurlijk bepaald getal, de gulden snede. Het getal de gulden snede wordt aangeduid met de Griekse letter phi (ø). Phi is ongeveer 1,618 en precies .

Verdelen we een lijnstuk in twee delen volgens de gulden snede, dan verhoudt het grootste van de twee delen zich tot het kleinste, zoals het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootste. Als je het grootste deel x noemt en het kleinste deel y, dan is de verhouding zo dat x:y=(x+y):x. De gulden snede noemen we x gedeeld door y.

Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat je hand (van langste vingertopje tot aan je pols gemeten) zich ook op die manier verhoudt tot je voorarm (gemeten vanaf pols tot elleboogoksel). Dan is je voorarm x en yje hand. De totale lengte (x+y) is dus je onderarm. Mijn hand is ongeveer 12 cm lang en mijn voorarm 20 centimeter. x/y=20/12=1,6666… en (x+y)/x = (20+12)/20=1,6. De verhoudingen in mijn arm benaderen dus de gulden snede (1,618). Probeer zelf ook eens!

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Dr. Stephen Marquardt heeft schoonheid van het menselijke gezicht met twee dingen te maken: symmetrie en harmonie (de gulden snede). Meet bijvoorbeeld eens de lengte van je gezicht van je kin tot aan je haargrens (x+y). Kijk vervolgens op welke manier de lengte van je voorhoofd (y) zich verhoudt ten opzichte van de lengte van de onderkant van je voorhoofd tot en met je kin (x). Ontdek zo of jij mooi bent volgens de wiskunde.