Wintertijd: de normale tijd

Afgelopen weekend ging van zaterdag op zondag de klok een uur terug. Fijn, dat uurtje extra slaap. Toch is niet iedereen te spreken over het switchen tussen zomer- en wintertijd.
Leestijd 1 minuut — Ma 29 oktober 2012

De Duitse chronobioloog Till Roenneberg liet in de Volkskrant optekenen dat wat hem betreft de zomertijd wordt afgeschaft, omdat de wintertijd ons natuurlijk biologisch ritme is. Volgens zijn onderzoek kost het veel mensen weken om zich opnieuw aan te passen. Dat blijkt wel uit het feit dat er na ingang hiervan meer ongevallen op de weg zijn. Toch is de wintertijd de 'normale' tijd, dat betekent dat op vrije dagen het uit jezelf wakker worden parallel loopt aan de zonsopkomst.

In de serie 'Tijd' sprak prof. dr. Dick Swaab over de rol van onze hersenen in de ervaring van tijd. Er zijn twee manieren waarop de hersenen onze tijdbeleving sturen: door de biologische klok, die het dag- en nachtritme regelt en dus bepaalt wat de 'normale' tijd is. Tevens regelen de hersenen het langetermijngeheugen, dat de autobiografische ontwikkeling tot een persoon regelt. Wil je hier meer over weten kijk de lezing dan terug.