Een leger robots

Utrecht doet mee aan spectaculair record
Leestijd 1 minuut — Za 18 mei 2013

Stel je eens voor: een leger van 50 door een 3D-printer gefabriceerde functionerende robots. Dat gaat men op 25 mei proberen te bewerkstelligen tijdens een wereldrecordpoging in het kader van het vijfjarig bestaan van Protospace. Protospace, een onderdeel van Fablab Utrecht, heeft sinds anderhalf jaar een eigen werkende 3D printer. Deze kan door iedereen gebruikt worden en het lab heeft er nu acht. Tijdens de poging zullen er vijftig printers staan die allemaal tegelijk een onderdeel van de robot gaan uitprinten. Als dit allemaal lukt krijg je een functionerende robot die net zo groot is als een mens. Hoewel, eigenlijk komt alleen de buitenkant uit de printer rollen, de hardware en bedrading wordt op standaard wijze gemaakt.

Wil je meer weten over een 3D-printer? Kijk dan de lezing 'Goed spul: materiaal met morele eigenschappen' terug. Tijdens de eerste minuten van de opname zie je hoe een 3D-printer aan het werk is en een kopje print. In de lezing (start op 6:30) vertelt mede-oprichter Bas van Abel hoe het FabLab tot stand kwam en wat het gedachtegoed is.