Burger als bank

Speel zelf voor bankier en breng het menselijke aspect in de economie onder de aandacht.
Leestijd 1 minuut — Ma 17 februari 2014

De woede tegen banken en bankiers is nog altijd levend. Juist daarom riep Arnon Grunberg op de banken te omzeilen en zelf bankier te gaan spelen, het zogenaamde peer-to-peer-lending. Hij beet de spits af en was bereid 5.000 euro te lenen. Afgelopen weekend deed hij verslag van zijn ervaringen in de Volkskrant. Hij beschrijft de dubbele moraal ten opzichte van geld in het calvinistische Nederland en Europa: we kijken neer op rijkdom, maar streven er allemaal naar. "Het is evident dat een wereld zonder hebzucht slechter, armoediger en treuriger zou zijn", aldus Grunberg. In de Nacht van Descartes van afgelopen najaar ging Arnon Grunberg in gesprek met vrijemarkteconome Deirdre McCloskey over deugd, ondeugd, mens en markt. Daarin concludeerden beiden dat er meer aandacht moet zijn voor het menselijke aspect in de economie om de misère te verlichten. Juist daarom zou het 'iedereen een uitlener' concept ook kunnen werken, door meer persoonlijke interactie: 'Je wordt ook bankier om andermans pijn te verlichten' stelt Grunberg. Bekijk 'ondeugd en economie'.