Vogelgriep

Is vlees eten de risico’s voor mens en milieu nog wel waard?
Leestijd 1 minuut — Ma 24 november 2014

Afgelopen weken werd op drie plekken in Nederland vogelgriep ontdekt. In alle gevallen gaat het om het zeer besmettelijke type H5N8. Verspreiding vindt vaak plaats via trekvogels, maar vooral kippen en kalkoenen zijn vatbaar voor besmetting. Mensen kunnen ook getroffen worden door de ziekte, maar dit is zeldzaam. Er was een landelijk handelsverbod, dat is intussen opgeheven, maar staatssecretaris van Volksgezondheid Sharon Dijkstra heeft wel een aantal nieuwe maatregelen ingevoerd, die verspreiding moeten voorkomen. Dieren op stal nemen gezondheidsrisico's met zich mee. Zo hadden we de 'gekkekoeienziekte' (BSE) en de varkenspest in 1997, de mond- en klauwzeercrisis (MKZ) in 2001, blauwtong bij schapen in 2006 en Q-koorts in 2009. Deze uitbraken brengen ook gevaar voor de mens. Gezondheid van mens en dier hangen met elkaar samen. Prof. dr. Anton Pijpers en prof. dr. Frank Miedema vatten dat in hun lezing 'Lekker en gezond' onder het begrip "one health". Daarin geven ze antwoord op vragen naar duurzaamheid in de veehouderij en de gezondheidszorg. Is vlees eten de risico's voor mens en milieu nog wel waard?