50 Tinten grijs

Filosofie geeft inzicht in succes 'Fifty Shades of Grey'
Leestijd 1 minuut — Ma 16 februari 2015

Het was afgelopen zaterdag de succesvolste Valentijnsdag ooit…voor bioscopen. Het merendeel van de bezoekers ging naar de boekverfilming 'Fifty Shades of Grey', over de SM-relatie tussen de dominante miljardair Christian Grey en een onderdanige, onzekere literatuurstudente Anastasia Steele. De film is een hype, het boek was een gigantisch succes. Toch was ook er veel kritiek: het boek is slecht geschreven, de representatie van SM is foutief en de relatie tussen Christian en Anastasia wordt gekenmerkt door misbruik. Toch vinden vooral vrouwen het een opwindend en zelfs romantisch boek. Is 'Fifty Shades' misschien de nieuwe Bouquetreeks, maar dan uitgesprokener? In de populaire bouquetboekjes wordt vrijwel altijd hetzelfde verhaal verteld. Waarom lezen zoveel mensen deze voorspelbare en soms 'stomme' verhalen? Filosoof en publicist Marjan Slob kwam tot een antwoord: in de bouquetreeks wordt de vrouw overweldigd door de geweldige man die haar in een sublieme ervaring plaatst. Kijk de lezing 'Romantische liefde' terug.