Brein & gender

Er is geen verschil tussen mannen- en vrouwenhersenen. Gender is veel meer een sociaal construct dan wij denken. Dit is schadelijk voor zowel mannen als vrouwen.
Leestijd 1 minuut — Ma 7 december 2015

Sommige neurowetenschappers verklaren man-vrouw verschillen aan de hand van hersenenstructuren. Vrouwelijke hersenen hebben bijvoorbeeld betere verbindingen in het limbisch systeem, en mannen een grotere pariëtale cortex. Dat zou de reden zijn waarom vrouwen hun emoties vaker uiten en waarom mannen een beter ruimtelijk inzicht hebben. Maar vorige week bleek uit onderzoek van een team van neurowetenschappers, psychologen en een wiskundige dat het menselijke brein niet past in de hokjes 'mannelijk' of 'vrouwelijk'. Elk brein is een uniek 'mozaïek' van kenmerken die in meerdere of mindere mate vrouwelijk of mannelijk zijn. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat we moeten stoppen met termen als vrouwelijke of mannelijke hersenen. Dit werkt namelijk ook sneller genderstereotypering in de hand.

Dr. Annemie Halsema en dr. Linda Duits spraken hier al eerder over in het Filosofisch Café. Zij gaven aan dat gender veel meer een sociaal construct is dan wij denken. Dit is schadelijk voor zowel mannen als vrouwen. Dr. Martine Delfos ging in de serie 'Over de bloemen en de bijtjes' dieper in op de clichés over mannen en vrouwen en hoe deze de gelijkwaardigheid in de weg staan. Kijk de lezing 'Jongens en meisjes' terug.