Gentechnologie gehinderd door wetgeving en weerstand

Wetenschappers zitten met de handen in het haar. Te strenge richtlijnen op het gebied van gentechnologie houden baanbrekend onderzoek tegen.
Leestijd 1 minuut — Ma 15 februari 2016

Wetenschappers die de eigenschappen van organismen en gewassen onderzoeken ontdekken veel nieuwe mogelijkheden, maar kunnen deze kennis vaak niet toepassen. De Europese regelgeving loopt achter. De Wageningse plantentechnoloog Jan Schaart zegt over de nieuwe gen-knutseltechniek CRISPR/Cas - een van de grootste wetenschappelijke doorbraken van 2015 - dat we straks “een zeer krachtig stuk gereedschap in de kast liggen dat we niet kunnen gebruiken.” Met CRISPR/Cas kunnen zeer precieze aanpassingen worden gedaan in het DNA van cellen. Toepassingen zijn bijvoorbeeld het ontwikkelen van sterkere gewassen, of muggen die geen malaria meer kunnen doorgeven. De techniek kwam eerder in het nieuws omdat die het mogelijk maakt baby's vlak na de conceptie te 'ontdoen' van erfelijke ziektes, daar kwam veel kritiek op.

De Europese richtlijnen zijn er niet voor niets. Ze garanderen veiligheid en bewaken ethische principes. Met nieuwe technieken kunnen grenzen tussen therapie en verbetering vervagen. In de lezing 'Genezing of mensverbetering?' geeft prof. dr. Gert-Jan Ommen handvatten voor de omgang hiermee.

Sinds begin deze maand mag in Engeland met CRISPR/Cas het DNA van embryo's worden bewerkt voor onderzoek. Hoe ga je om met dit soort innovaties, die weerstand oproepen in de samenleving? Is het een reden voor onderzoekers om hun werk in het geheim te doen? Medisch ethicus dr. Annelien Bredenoord geeft 2 maart de lezing 'Onderzoekers op de rem' over hoe je verantwoord innoveert in de biotechnologie.