Slimme stad

Bedrijven en stadsbesturen zien technologie als dé oplossing voor steden. Maar wat zijn de problemen die moeten worden opgelost? En zitten burgers te wachten op zogenaamde slimme steden?
Leestijd 1 minuut — Ma 2 mei 2016

Afgelopen weekend ging de uitzending van Tegenlicht over zogenaamde smart cities. Technologie is altijd en overal om ons heen. Het is dan ook niet vreemd dat technologiebedrijven proberen dit verder uit te bouwen. Die schetsen daarom een toekomstvisie voor het toenemende aantal stadsbewoners: om de groeiende steden met minimale inzet optimaal te laten functioneren willen bedrijven dat bewoners en apparaten zijn aangesloten op The Internet of Things, en alles en iedereen met elkaar verbonden is. Steden zelf zien dat ook wel zitten: van techhub en wereldstad Singapore tot Eindhoven en Amsterdam, zij maken gebruik van data en technologie om de stad in hun ogen veiliger te maken. Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Weet de slimme stad straks alles van haar bewoners? Verschillende experts spreken in het programma hun bedenkingen uit: "Wat als de gebruiksvoorwaarden van je stad je niet aanstaan?” Daarnaast is de vraag: met wie wordt de data eigenlijk gedeeld?

In de reeks 'Reality Check' sprak dr. Michiel de Lange (Media & Cultuurwetenschappen, UU) over de voor- en nadelen van de slimme stad. De opkomst van technologie in de stad heeft invloed gehad op vrijwel alle aspecten van ons leven. De Lange signaleerde veranderingen op vijf domeinen: wonen, werk, reizen, vrijetijdsbesteding en ons sociale leven. Volgens hem zet een echt slimme stad niet de technologie, maar de mens centraal. Hoe dat werkt, hoor je in de lezing 'Leven in hybrid reality'.