Hoe honden huisdieren werden

Honden zijn zo fijn, dat mensen hen niet één, maar twee keer hebben gedomesticeerd. Dat blijkt uit recent onderzoek. Waar komt de innige band tussen mens en hond eigenlijk vandaan?
Leestijd 1 minuut — Ma 6 juni 2016

Mensen en honden zijn soms beste vrienden. Maar hoe is dat zo gekomen? Mensen slaagden er in om wolven tam te maken. In wetenschappelijke kringen was er discussie of dat voor het eerste gebeurde in Europa of Azië. Uit recent onderzoek blijkt dat iedereen een beetje gelijk heeft. Op basis van archeologisch bewijs concluderen onderzoekers aan Oxford dat de domesticatie van honden twee keer afzonderlijk van elkaar heeft plaatsgevonden in de geschiedenis, zo'n 10.000 jaar geleden. Waarom deze twee groepen mensen die duizenden kilometers uit elkaar woonden besloten om wolven te temmen is nog niet bekend, maar volgens onderzoeker Gregor Larson is dat niet toevallig. Mensen en wolven kwamen meer met elkaar in contact door ecologische en culturele veranderingen, waardoor domesticatie van wolven onvermijdelijk werd.

In Nederland heeft één op de vijf huishoudens een hond. De band van mensen met hun hond gaat vaak gepaard met het gevoel elkaar door en door te kennen. Prof. Clive Wynne doet onderzoek naar honden die als huisdier worden gehouden. Wat is de psychologische en biologische basis voor de vriendschap tussen mens en hond? Kijk de lezing 'Waarom je hond zo van je houdt'.