12 filmtips uit de Betweter cinema

Prachtige animaties met minutieuze details, indrukwekkende documentaires en hilarische fictiefilms. Laat je thuis op de bank meevoeren door grote verhalen in korte films.
Leestijd 4 minuten — Za 5 oktober 2019

Voor het Betweter Festival selecteerden wij voor jullie de mooiste films van over de hele wereld. Heb je het festival gemist of had je geen tijd om álles te zien? Kruip dan lekker op de bank want al deze werken zijn ook online te vinden. 

Animatie-sensatie

The man who was afraid of falling
"Het leven van Ivor wordt op zijn kop gezet nadat een vallende plantenpot een reeks paranoïde reacties veroorzaakt." Joseph Wallace creëerde deze prachtige animatie als afstudeerproject voor de Newport Film School. Bijna alles in de film is gemaakt van karton, een tijdrovende klus: het kostte hem acht maanden.

Enough
Raakt iedereen niet op enig moment gefrustreerd door werk, studie of sleur? Krijg je dan ook wel eens rare gedachten over gekke acties, zoals schreeuwen in een bibliotheek of iets randoms kapot maken? Gelukkig houden sociale normen ons gedrag over het algemeen redelijk onder controle. Maar wat zou er gebeuren als we in plaats van alleen maar door te gaan, de vrijheid hadden om naar onze primaire verlangens te handelen? De animatiefilm ‘Enough’ is een cathartische ode aan het toegeven aan impulsen en het verliezen van controle tijdens de dagelijkse frustraties van het leven. Regisseur Anna Mantzaris legt herkenbare momenten van ergernis vast, maar dan net even anders.

Head over Heels
Een hele knappe stop-motion animatiefilm, die ongelooflijk veel details heeft. Het is een beetje lastig uit leggen waar de film precies over gaat, maar er is een stel dat in hetzelfde huis woont, maar de een woont ondersteboven…Waardoor ze langs elkaar heen leven. Wat natuurlijk een metafoor is. Je moet het gewoon zelf even bekijken, zo uniek is het.

Fantastische Fictie

2 dollars
Na een week verlof is Sylvie terug op haar werk, een bedrijf in Quebec, waar ze al meer dan 15 jaar een voorbeeldige werknemer is. Ze wordt vervolgens gevraagd om een bizarre vergadering bij te wonen. Ze krijgt een betere baan aangeboden, maar toch gaat ze er op achteruit…

Snooze: Time
Een prachtig portret van een getrouwd stel, dat laat zien welke rol tijd in ons leven speelt. Als je jong bent denk je daar niet over, maar wanneer je ouder wordt wel. Hypnotiserende emotionele muziek en oog voor details, maken deze korte film tot een pareltje. Kijk eens naar de meubels, kleding, accessoires en elektronica die gekozen zijn om een bepaald decennium neer te zetten. Regisseur Ivan Barge en zijn team hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat elk aspect en elke overgang door de tijd als echt aanvoelde. Deze 7 minuten zijn het meer dan waard om bekeken te worden.

Gratis van Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets
Een film waar wij van moesten huilen van het lachen. Het zit zo: Ruud en Els hebben een uitgeblust huwelijk. Als Ruud een minuut gratis winkelen wint, gaat het prijsbewuste stel oefenen om een zo gunstig mogelijk resultaat te behalen. Dit laait de het vuurtje tussen de twee weer op.

Tienminutengesprek van Jamille van Wijngaarden & Renske de Greef
Moeder Marit komt bij juf Yvonne voor een tienminutengesprek. Ze is van mening dat er op school te weinig ruimte is voor de mannelijke energie van haar zoon maar dan laat de juf zich van haar pittige kant zien.

97%
Via een app op zijn telefoon ontdekt Bert dat een liefdesmatch van 97% nabij is. Zal hij haar vinden voordat de metro het einde van de route bereikt? De slogan voor deze film is: "Een kort verhaal over het vinden van liefde op de vreemdste plaatsen", en dat is zeker waar. Maar je zou dit ook kunnen zien als een les: we zijn wel heel afhankelijk van onze smartphone. We zitten zo te staren op dat ding, dat je misschien wel vergeet om op te kijken en te zien wie er naast je zit. En dat had ook een perfecte match kunnen zijn.

De kracht van docu’s

My dear Kyrgizstan van Alex Pritz en Noam Argov
Emil is een sociale media-geobsedeerde ondernemer op een van de meest afgelegen plekken op aarde: een verlaten Sovjet-mijndorp in Kirgizië. Emil is teruggekeerd om zijn dorp op de kaart te zetten als een internationale toeristische bestemming.

Selah: Water from Stone
Een prachtig en inspirerend verhaal: bijna 50 jaar geleden gebruikte David Bamberger – rijk geworden met gefrituurde kip - zijn fortuin om 5500 hectare overgroeid land in Texas te kopen. Het was er droog en doods. Tot zijn dood werkte Bamberger aan het herstel van het aangetaste landschap. Tegenwoordig is het land in zijn oorspronkelijke habitat hersteld en heeft het een enorme biodiversiteit: riviertjes, bomen, vogels en vissen. Bamberger wordt gezien als een visionair in landbeheer en waterbehoud, zijn methodes brengen nu ook andere plekken in de regio tot leven.

Shampoo Summit
Voor deze documentaire ging regisseur Iris Zaki werken als ‘shampoo girl’ in een kapsalon in Haifa, Israël. Een vaste camera hangt boven de wasbak waar de haren gewassen worden van Arabische en Joodse vrouwen, en geeft letterlijk een andere kijk op de complexe realiteit in een land vol spanningen. De vrouwen discussiëren over politieke kwesties en het leven in de stad. Ze zijn grappig, eerlijk, hebben respect voor elkaar en vooral veel verschillende verhalen.
Over één ding zijn de bezoekers van de salon het grondig eens: “if women were running things here, including the politics, we would have lived in peace with our neighbours ages ago,” Een klein eiland van gezond verstand dus!

Scenes from a dry city
Beangstigende documentaire die draait om de vraag: Wat gebeurt er als een groot grootstedelijk gebied geen water meer heeft? We zien hoe de inwoners van Kaapstad, Zuid-Afrika, leven met "Day Zero" in zicht, de dag waarop er geen druppel meer uit de kraan komt. Sociale verhoudingen worden uitvergroot. Toegang tot water is een privilege: wie moet er water halen in jerrycans? Wie mag er zijn auto wassen, waarom wordt een golfbaan onderhouden? Niet alleen Kaapstad, maar de hele wereld droogt op. In de toekomst zal water misschien wel de status van goud bereiken.
(Als je hier meer over wilt weten, kijk dan de lezing 'Who's got the right to water')