Als het maar gezond is

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

We leven steeds langer, maar ondanks technologische vooruitgang en medische innovatie niet per se gezonder of gelukkiger. Onze leefstijl is een remmende factor. Wat hebben we er eigenlijk voor over om gezond te zijn en blijven?

Psychische stoornissen, kanker, dementie en infectieziekten. Met medicijnen en behandelingen kan er steeds meer, maar ook je gedrag heeft invloed op hoe gezond of ziek je bent. Want bij psychisch lijden kunnen pillen het leed verzachten, maar minder stress en meer bewegen helpt vaak ook. Therapie op maat biedt perspectief voor mensen met kanker. Maar als we blijven roken en niet gezonder gaan eten, is het dweilen met de kraan open. Een ongezonde leefstijl op jonge leeftijd blijkt ook een rol te spelen bij dementie: in 2030 waarschijnlijk dé belangrijkste doodsoorzaak. En hoewel infectieziekten verleden tijd leken, zijn ze onder andere door gemakzuchtig gebruik van antibiotica aan een nieuwe opmars begonnen. Hoe is die te stuiten?

Vier lezingen over het ingewikkelde samenspel van lichaam, omgeving en de keuzes die we maken. Kunnen we het tij nog keren?

WOENSDAG 2 SEPTEMBER
De paradox van leefstijlpolitiek
Prof. dr. Trudy Dehue (Theorie en geschiedenis van de Psychologie, RUG)

WOENSDAG 9 SEPTEMBER
Gezond leven tegen vergeten?
Prof. dr. Geert Jan Biessels (Neurologie, UMC Utrecht)

WOENSDAG 16 SEPTEMBER
Kanker voorkomen, kan dat?
Dr. Carla van Gils (Klinische epidemiologie, UMC Utrecht)

WOENSDAG 23 SEPTEMBER
Infecties: terug van weggeweest
Prof. dr. Roel Coutinho (Epidemiologie, UMC Utrecht)